Πίσω στις ιστορίες

Η Βυζαντινή Αθλητική Ένωση Θεσσαλονίκης (Β.Α.Ε.)

Η Βυζαντινή Αθλητική Ένωση Θεσσαλονίκης (Β.Α.Ε.)

Η Βυζαντινή Αθλητική Ένωση (Β.Α.Ε.) ιδρύθηκε το 1923 στη Θεσσαλονίκη από Κωνσταντινουπολίτες αθλητές, μετά από πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τηλέγραφος. Η πρώτη συνάντηση έγινε στη Λέσχη της ΧΑΝΘ, όπου συμμετείχαν αθλητές κυρίως από την Κωνσταντινούπολη. Στις 24 Νοεμβρίου 1923, η ΒΑΕ εγκρίθηκε επίσημα από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και προέβλεπε την ίδρυση τμημάτων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και μπέιζμπολ. Έμβλημα της Ένωσης ήταν ο Δικέφαλος αετός και ημέρα γιορτής της ορίστηκε η 15η Αυγούστου. 


Πολλά στελέχη της ΒΑΕ είχαν σχέση με την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών και τον ΠΑΟΚ. Σημαντικές προσωπικότητες όπως οι Στ. Ομουρλόγλου, Σ. Γιοβάνογλου, Θ. Σωτηρίου, Γ. Χαραλαμπίδης και Κ. Πάγκαλος συνέβαλαν στην ανάπτυξη του συλλόγου και αργότερα στον ΠΑΟΚ. Η ποδοσφαιρική ομάδα της ΒΑΕ συμμετείχε στο Κύπελλο Χριστουγέννων και στα Α’ Πανθεσσαλονίκεια το 1923. 


Μετά την απορρόφηση της ΒΑΕ από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, η ΒΑΕ έγινε ο επίσημος αθλητικός εκπρόσωπος της Ένωσης το 1924. Παρά τις δυσκολίες λόγω του προσφυγικού ζητήματος, το 1925 αποφασίστηκε η ανασυγκρότηση του αθλητικού τμήματος με την ονομασία Ένωσις Κωνσταντινοπολιτών, διατηρώντας την παράδοση και τη συνεισφορά της ΒΑΕ στον αθλητισμό της Θεσσαλονίκης. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 3 Δεκεμβρίου 1923, προς τη Βυζαντινή Αθλητική Ένωση Θεσσαλονίκης. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.