Πίσω στις ιστορίες

Η Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδος

Η Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδος

Η Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών και Πειραιώς ιδρύθηκε το 1919 από τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά, με σκοπό την προαγωγή του ποδοσφαίρου. Το 1923 μετονομάστηκε σε ''Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδος'' και αναγνωρίστηκε από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ως η ανωτέρα ποδοσφαιρική αρχή της Ελλάδας. Οι ιδρυτές της, μεταξύ των οποίων οι Χ. Μπρισιμιτζάκης, Απόστολος Νικολαΐδης του Παναθηναϊκού, Χαρ. Βολονάκης της Πειραϊκής Ποδοσφαιρικής Ένωσης και Τράγαλος του Π.Σ. Γουδί, συνεργάστηκαν με τον Άγγλο αντιναύαρχο οργανωτή του Ελληνικού Στόλου και τον Ιωάννη Χρυσάφη τμηματάρχη Σωματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας της κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου. 


Η Ένωση διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθλημα τη σεζόν 1922–1923, με τη συμμετοχή αρχικά 5 σωματείων που αυξήθηκαν σε 12 την τελευταία σεζόν. Ωστόσο, οι εσωτερικές έριδες μεταξύ των αθηναϊκών και πειραϊκών σωματείων οδήγησαν στη δημιουργία της Ε.Π.Σ. Αθηνών τον Απρίλιο του 1924. Στην Ε.Π.Σ. Ελλάδος απέμειναν μόνο τα πειραϊκά σωματεία και το Π.Σ. Γουδί, το οποίο προσχώρησε στην Ε.Π.Σ. Αθηνών το Σεπτέμβριο του 1924, οδηγώντας στη διάλυση της Ε.Π.Σ. Ελλάδος. Την άνοιξη του 1925, οι σύλλογοι του Πειραιά δημιούργησαν την Ε.Π.Σ. Πειραιώς. Τον Νοέμβριο του 1926, οι τρεις τοπικές ενώσεις Αθηνών, Πειραιώς και Μακεδονίας ίδρυσαν την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), θέτοντας τις βάσεις για τη σύγχρονη οργάνωση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 12 Αυγούστου 1923, προς την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών και Πειραιώς. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.