Πίσω στις ιστορίες

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, από τα αρχαιότερα και ιστορικότερα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία της Ελλάδας, ιδρύθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1894 ως ''Μουσικός - Γυμναστικός Σύλλογος'' από μια ομάδα φιλοπρόοδων Πειραιωτών. Αρχικά διευθυνόταν από μια Διοικούσα Επιτροπή, την Κοσμητεία, ενώ το 1898 καθιερώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο με πρώτο Πρόεδρο τον Νικόλαο Φίλων. Ο Σύλλογος, χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά των μελών του, εξελίχθηκε σε πολυσχιδή οργανισμό με κοινωφελή δράση σε Γράμματα, Τέχνη, Άθληση και Πολιτισμό. 


Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος είχε τμήμα ποδοσφαίρου έως το 1924, όταν συγχωνεύτηκε με την Πειραϊκή Ένωση για τη δημιουργία του Α.Π.Σ. Πειραιά. Ακόμα, ίδρυσε μηχανουργική σχολή και νυκτερινό σχολείο το 1885, στα οποία φοίτησαν 7.987 μαθητές μέχρι το κλείσιμό τους το 1907. Από το 1909 έως το 1915 διατηρούσε τμήμα ξιφασκίας και το 1935 ίδρυσε τμήμα οπλομαχίας και τροχοπεδίλων. Στο γυναικείο βόλεϊ, συμμετείχε στα πρώτα πρωταθλήματα γυναικών το 1926 και 1927. Επιπλέον, ίδρυσε Νυκτερινές Σχολές Μηχανικών και Σχολές Ραδιοτηλεγραφητών, που λειτουργούσαν με την άδεια της Διεθνούς Εταιρείας Ασυρμάτου Τηλεγραφίας Μarkoni και του Υπουργείου Ναυτικών. Ο Σύλλογος παρείχε δωρεάν παιδεία με την ίδρυση Νυκτερινών Σχολών Απόρων Παίδων, οι οποίες αργότερα υπήχθησαν στο κράτος. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ του Πειραϊκού Συνδέσμου και του Άρη Θεσσαλονίκης, στο γήπεδο του Ηρακλή, στις 12 Αυγούστου 1923. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.