Πίσω στις ιστορίες

H παραδοσιακή ανδρική φορεσιά της Ανατολικής Θράκης

H παραδοσιακή ανδρική φορεσιά της Ανατολικής Θράκης

Η ανδρική ενδυμασία στην Ανατολική Θράκη, αλλά και στην υπόλοιπη Θράκη, παρουσιάζει αξιοσημείωτη ομοιογένεια, αντανακλώντας τις κοινές συνθήκες ζωής και τις ασχολίες των κατοίκων. Το κύριο ένδυμα είναι το ποτούρι, ένα φαρδύ παντελόνι από σαγιάκι, συνήθως καφέ ή μαύρο, ανάλογα με την περίσταση, που συχνά διακοσμείται με γαϊτάνια. Το καλοκαίρι, τα βαμβακερά βρακιά παίρνουν τη θέση των ποτουριών. Το πουκάμισο, λευκό ή σκουρογάλαζο, συνδυάζεται με αμάνικα γιλέκα από σαγιάκι, που διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Τις κρύες μέρες, οι άνδρες φορούν τη γούνα, ένα παλτό με γούνινη επένδυση, που αντικατοπτρίζει την οικονομική τους κατάσταση. Οι φτωχότεροι επιλέγουν το γιαμουρλούκι, ένα μακρύ παλτό με κουκούλα. Τα πόδια τους προστατεύονται με τσουράπια και γουρουνοτσάρουχα, ενώ στις γιορτές φορούν κουντούρια ή γεμενιά. 


Το ζωνάρι αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο της ανδρικής ενδυμασίας, σε μαύρο, κόκκινο ή βυσσινί χρώμα, ανάλογα με την ηλικία και την περίσταση. Χαρακτηριστικό της θρακιώτικης ανδρικής ενδυμασίας είναι το κεφαλοκάλυμμα, ένα μαύρο ή σκουρογάλαζο ζωνάρι που τυλίγεται γύρω από το κεφάλι, αφήνοντας μία κροσσωτή άκρη να κρέμεται στην πλάτη. Το κάλυμμα αυτό, γνωστό ως σάλι ή σερβέτα, αντικαταστάθηκε από το καλπάκι, ένα βελούδινο ή αστρακάν καπέλο, διακοσμημένο με χάντρινο κόσμημα. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Παραδοσιακές φορεσιές από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης, στο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ζαλουφιωτών, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. ©Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης "Κασκάρκα".