Πίσω στις ιστορίες

Η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά ''τσούκνα'' της Ανατολικής Ρωμυλίας

Η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά ''τσούκνα'' της Ανατολικής Ρωμυλίας

Η ''τσούκνα'' είναι ένα χαρακτηριστικό μάλλινο αμάνικο φόρεμα που αποτελεί σημαντικό στοιχείο των γυναικείων φορεσιών της Ανατολικής Ρωμυλίας. Αυτές οι φορεσιές διακρίνονται σε τρεις κύριες ενδυματολογικές ομάδες: την Ενδυματολογική Ομάδα Καβακλιού, την Ενδυματολογική Ομάδα Μπογιαλικιού και την Ενδυματολογική Ομάδα Μεσημβρίας και Αγχιάλου Μαύρης Θάλασσας. Οι γυναικείες ενδυμασίες της Ενδυματολογικής Ομάδας Καβακλιού φορέθηκαν κυρίως στα χωριά της επαρχίας Καβακλί, όπως το Καβακλί, το Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι, τη Δράμα, το Τσεκουρκιοϊ, το Ακ Βουνάρ, τη Σιναπλή, το Δογάνογλου και το Έλχοβο. Επιπλέον, οι ενδυμασίες αυτές συναντώνται και σε περιοχές εκτός της επαρχίας Καβακλί, όπως στη Στενήμαχο. 


Τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την ενδυμασία της ομάδας Καβακλιού περιλαμβάνουν τον διάκοσμο του κόρφου της τσούκνας, ο οποίος διακοσμείται με κεντημένα ή υφαντά λουλούδια και πουλιά, τοποθετημένα σε κάθετο παραλληλόγραμμο καμβά στο ύψος του μπροστινού ανοίγματος του λαιμού. Ο υφαντός διάκοσμος της ποδιάς (''πιτσίρκα'') διατάσσεται σε τρεις έως πέντε κάθετες ''κολώνες'' με ακέντητο ύφασμα ανάμεσά τους. Το χρώμα των μανικιών και του κόρφου της εσωτερικής πουκαμίσας είναι μπλε σκούρο, βαθύ μπορντό ή μαύρο. Η εικονιζόμενη ενδυμασία φορέθηκε ως γιορτινή από παντρεμένες γυναίκες με παιδιά μέχρι και ηλικιωμένες, σε όλα τα χωριά της επαρχίας Καβακλί. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Γυναίκες στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης με παραδοσιακές ενδυμασίες (τσούκνες) από την Ανατολική Ρωμυλία. ©Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης "Κασκάρκα".