Πίσω στις ιστορίες

Το παραδοσιακό έθιμο της Ανατολικής Ρωμυλίας ''Συντιάνκα'' ή ''Συντιάνκις''

Το παραδοσιακό έθιμο της Ανατολικής Ρωμυλίας ''Συντιάνκα'' ή ''Συντιάνκις''

Το παραδοσιακό έθιμο της ''συντιάνκας'' από την Ανατολική Ρωμυλία ή Βόρεια Θράκη, αποτελεί ένα ιδιαίτερο κοινωνικό δρώμενο που λάμβανε χώρα το φθινόπωρο, όταν οι θερινές αγροτικές δουλειές είχαν τελειώσει. Οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονταν σε ανοικτό χώρο της γειτονιάς, συνήθως κοντά σε ένα πηγάδι, όπου άναβαν μια μεγάλη φωτιά αφού πρώτα βρέχονταν το έδαφος για λόγους ασφαλείας. Η φωτιά αυτή φώτιζε τις γυναίκες που κάθονταν γύρω της και ασχολούνταν με διάφορες χειροτεχνικές εργασίες, όπως το γνέσιμο, το λανάρισμα και το τυλιγάδιασμα. 


Η ατμόσφαιρα της ''συντιάνκας'' εμπλουτιζόταν με τραγούδια βγαλμένα από την καθημερινότητα και τις εμπειρίες των συμμετεχόντων. Οι δύο πιο καλλίφωνες γυναίκες ξεκινούσαν το τραγούδι και οι υπόλοιπες ακολουθούσαν επαναλαμβάνοντας τον στίχο. Συχνά, λέγονταν αστεία και γίνονταν πειράγματα, δημιουργώντας ένα κλίμα χαράς και ευθυμίας. Επιπλέον, η ''συντιάνκα'' λειτουργούσε και ως χώρος γνωριμίας των νέων της κοινότητας. Οι μεγαλύτερες γυναίκες παρακολουθούσαν τις αλληλεπιδράσεις και προσπαθούσαν να ταιριάξουν τα πιθανά ζευγάρια. Συχνά συνέθεταν τραγούδια, τα λεγόμενα ''συνερίσματα'', που χρησιμοποιούσαν τα ονόματα των νέων. Αν ταίριαζαν τα ζευγάρια, ακολουθούσε γάμος, που συνήθως γινόταν το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, όταν οι αγροτικές εργασίες είχαν σταματήσει. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το παραδοσιακό έθιμο της Ανατολικής Ρωμυλίας ''Συντιάνκα'' ή ''Συντιάνκις'' στο οποίο έγνεθαν το μαλλί και κεντούσαν για την προίκα, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, 20ος αιώνας. ©Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης "Κασκάρκα".