Πίσω στις ιστορίες

Χρήστος Τσολακόπουλος ή Καπετάν Ρέμπελος (1868-1923)

Χρήστος Τσολακόπουλος ή Καπετάν Ρέμπελος (1868-1923)

Ο Χρήστος Τσολακόπουλος, γνωστός και ως Καπετάν Ρέμπελος, ήταν ένας διακεκριμένος αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Πολέμησε στον πόλεμο του 1897 και το 1906 βγήκε αντάρτης στη Μακεδονία, όπου ξεχώρισε για την παλικαριά και τις διοικητικές του ικανότητες. Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, συμμετείχε σε σημαντικές μάχες όπως του Σαραντάπορου, των Γιαννιτσών και του Μπιζανίου, όπου τραυματίστηκε. Η αποκορύφωση της σταδιοδρομίας του ήρθε στη μάχη Κιλκίς-Λαχανά, όπου το 8ο Σύνταγμα Ναυπλίου, με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Καμπάνη και τον Ταγματάρχη Τσολακόπουλο, ανέτρεψε τρεις επάλληλες σειρές βουλγαρικών χαρακωμάτων. Μετά τον θάνατο του Καμπάνη, ο Τσολακόπουλος ανέλαβε τη διοίκηση και οδήγησε το σύνταγμα στην τελική έφοδο. 


Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε στις μάχες του Μακεδονικού Μετώπου και στον ποταμό Στρυμώνα. Στο τέλος του πολέμου, ήταν διοικητής του 32ου Συντάγματος και το 1919 αποβιβάστηκε στην Οδησσό, συμμετέχοντας σε σημαντικές μάχες, όπως της Μπερόζβκας και της Κρεμιδόβκας. Το 1920, αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη λόγω των πολιτικών ανακατατάξεων, καθώς ήταν βενιζελικός. Πέθανε το 1923 στο Ναύπλιο και τιμήθηκε μετά θάνατον με τον βαθμό του υποστράτηγου από τη βενιζελική κυβέρνηση. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 21 Αυγούστου 1920, προς τον Συνταγματάρχη Χ. Τσολακόπουλο-Ρέμπελο. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.