Πίσω στις ιστορίες

Ναπολέων Σωτήλης (1860-1953)

Ναπολέων Σωτήλης (1860-1953)

Ο Ναπολέων Σωτήλης (1860-1953) ήταν εξέχων Έλληνας αντιστράτηγος, γεννημένος στο Ναύπλιο το 1860. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Ευελπίδων το 1881, αποκτώντας τον βαθμό του ανθυπασπιστού του μηχανικού. Αργότερα, συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γαλλία, ενισχύοντας τις γνώσεις και τις ικανότητές του. 


Ο Σωτήλης διακρίθηκε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, υπηρετώντας ως συνταγματάρχης και διοικητής της 7ης Μεραρχίας. Ηγήθηκε της μεραρχίας του στις σημαντικές μάχες των πολέμων, με ιδιαίτερη συμβολή στις σκληρές μάχες που διεξήχθησαν ανατολικά του Στρυμόνα τον Ιούλιο του 1913, κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Οι επιτυχίες του στα πεδία των μαχών είχαν ως αποτέλεσμα αρχικά την προαγωγή του στον βαθμό του υποστρατήγου και στη συνέχεια στον βαθμό του αντιστράτηγου. 


Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ο Σωτήλης διοίκησε διαδοχικά το Ε΄ και το Β΄ Σώμα Στρατού. Τελικά, του ανατέθηκε η θέση του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Το 1932, έπειτα από αίτησή του, αποστρατεύθηκε. Πέθανε το 1953 σε μεγάλη ηλικία, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική κληρονομιά στη στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 13 Μαΐου 1922, προς τον Αντιστράτηγο Ν. Σωτήλη. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.