Πίσω στις ιστορίες

Θεόδωρος Πάγκαλος (1878-1952)

Θεόδωρος Πάγκαλος (1878-1952)

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος (1878-1952) υπήρξε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ως στρατιωτικός, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε πολλές κρίσιμες στιγμές του Ελληνικού Κράτους, όπως το κίνημα στο Γουδή, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης της Θεσσαλονίκης και η Μικρασιατική Εκστρατεία και την επανάσταση του 1922. Κατόρθωσε να αναλάβει την πρωθυπουργία το 1925 μέσω του Κινήματος της 25ης Ιουνίου, ασκώντας την εξουσία ουσιαστικά ως δικτάτορας. 


Η θητεία του χαρακτηρίστηκε από αυταρχικές πρακτικές, όπως οι συλλήψεις και οι εκτοπίσεις πολιτικών αντιπάλων του σε νησιά. Το 1926, μετά από μια διάτρητη εκλογική διαδικασία, υποχρέωσε τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη σε παραίτηση και εξελέγη ο ίδιος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1926, οπότε και ανατράπηκε από το κίνημα του Γεωργίου Κονδύλη. Μετά την ανατροπή του, ο Πάγκαλος αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή, με μικρά μόνο διαλείμματα μέχρι το θάνατό του το 1952. Ορισμένοι ιστορικοί τον κατηγορούν για ανάμειξη στη δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας κατά την Κατοχή, γεγονός που ενισχύει την αμφιλεγόμενη φύση της προσωπικότητάς του. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 21 Μαΐου 1923, προς τον Θεόδωρο Πάγκαλο, Αρχιστράτηγο του Ελληνικού Στρατού. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.