Πίσω στις ιστορίες

Η Τράπεζα της Ανατολής (1904-1932)

Η Τράπεζα της Ανατολής (1904-1932)

Η Τράπεζα της Ανατολής (Banque D’ Orient) ιδρύθηκε το 1904 από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τη γερμανική Nationalbank für Deutschland. Ωστόσο, η γερμανική συμμετοχή μειώθηκε σημαντικά μέχρι το 1905, ενώ η Εθνική Τράπεζα διατήρησε το 49,51% των μετοχών. Η Τράπεζα Ανατολής επέκτεινε γρήγορα το δίκτυό της ήδη από το πρώτο έτος λειτουργίας της σε πολλές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Σμύρνη, η Αλεξάνδρεια, η Κωνσταντινούπολη και το Αμβούργο. Ακολούθησε η διχοτόμηση της τράπεζας σε δύο τμήματα, στην Τράπεζα της Ανατολής και την Orient Bank. Την τελευταία κράτησε η γερμανική πλευρά με το μισό εταιρικό κεφάλαιο και τα υποκαταστήματα στην Κωνσταντινούπολη και το Αμβούργο, ενώ στη συνέχεια δημιούργησε το δικό της δίκτυο. Επίσης, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το παράρτημα της τράπεζας στη Σμύρνης έκλεισε οριστικά. 


Το 1930 ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τη συγχώνευση της Τράπεζας Ανατολής με την Εθνική Τράπεζα, καθώς η τελευταία έχασε το εκδοτικό δικαίωμα από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Εθνική Τράπεζα επιδίωκε να μονοπωλήσει τον τραπεζικό τομέα, επιχειρώντας την απορρόφηση της Τράπεζας της Ανατολής, η οποία προσέφερε μια σημαντική διέξοδο συναλλάγματος προς το εξωτερικό. Εντέλει η διαδικασία συγχώνευσης των δύο παραπάνω τραπεζών ολοκληρώθηκε το 1932. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στη 1 Αυγούστου 1922, προς τον Διευθυντή της Τράπεζας της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.