Πίσω στις ιστορίες

Η Τράπεζα Αθηνών (1893-1953)

Η Τράπεζα Αθηνών (1893-1953)

Η Τράπεζα Αθηνών αποτέλεσε σημαντικό τραπεζικό οργανισμό στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 1893 και λειτούργησε έως το 1953. Οι ιδρυτές της τράπεζας ήταν οι Αδαμάντιος Τριανταφυλλίδης, Αλέξανδρος Λαμπρινούδης, Αντώνιος Καλλέργης, Επαμεινώνδας Εμπειρίκος και Μιλτιάδης Ιορδανόπουλος. Αυτοί οι επιφανείς επιχειρηματίες και τραπεζίτες μετέτρεψαν το τραπεζικό γραφείο του Ιωάννη Καλλέργη σε ανώνυμη εταιρεία με στόχο τη δραστηριοποίηση στον τομέα του εμπορίου και της βιομηχανίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 


Η Τράπεζα Αθηνών αναπτύχθηκε ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπήρχε έντονη ελληνική οικονομική δραστηριότητα, όπως στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Επέκτεινε τη δραστηριότητά της ιδρύοντας την εταιρεία «The Bank of Athens Trust Company» στη Νέα Υόρκη και λειτουργώντας τραπεζικό κατάστημα στο Λονδίνο. Η δυναμική αυτή παρουσία της τράπεζας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ενίσχυσε τη θέση της στον τραπεζικό τομέα και την κατέστησε έναν από τους κύριους παίκτες της εποχής. 


Το 1953, μετά από εξήντα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και ανάπτυξης, η Τράπεζα Αθηνών συγχωνεύτηκε με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, εδραιώνοντας την τελευταία ως την κυρίαρχη τράπεζα της χώρας. Η συγχώνευση αυτή συνέβαλε στην ενοποίηση και ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κατά τα μέσα του 20ού αιώνα. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 10 Μαΐου 1922, προς τον Διευθυντή της Τράπεζας Αθηνών στη Θεσσαλονίκη. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.