Πίσω στις ιστορίες

Η Εθνική Τράπεζα Ελλάδoς

Η Εθνική Τράπεζα Ελλάδoς

Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ξεκινά το 1841 με τη θέσπιση του νόμου για την ίδρυσή της, ένα γεγονός που σημάδεψε τη χρηματοπιστωτική εξέλιξη της χώρας. Από τους ιδρυτικούς μετόχους, το ελληνικό κράτος είχε σημαντική συμμετοχή, μαζί με προσωπικότητες όπως ο Νικόλαος Ζωσιμάς και ο Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος. 


Μέσα στον 19ο αιώνα, η Τράπεζα έγινε κινητήρια δύναμη στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, χρηματοδοτώντας έργα όπως η Διώρυγα της Κορίνθου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896. Επίσης, συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917 και στην υποδοχή των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Πόντου. 


Με την πάροδο του χρόνου, η Τράπεζα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στον τομέα των ασφαλίσεων, ιδρύοντας την Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Κτηματική Τράπεζα. Επίσης, διεθνώς επεκτάθηκε με τη δημιουργία πρακτορείου στη Νέα Υόρκη. Η εξέλιξή της συνεχίστηκε και μετά τον 20ό αιώνα, όπου εξαγόρασε την Τράπεζα Αθηνών το 1953 και καινοτόμησε με την τοποθέτηση της πρώτης μονάδας ATM στην Ελλάδα το 1980. Με αυτά τα βήματα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σφράγισε τη θέση της ως ένας από τους κύριους παράγοντες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 9 Μαΐου 1923, προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας στην Αθήνα. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.