Πίσω στις ιστορίες

Η Λέσχη Θεσσαλονίκης

Η Λέσχη Θεσσαλονίκης

Η Λέσχη Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1902 ως ''Νέα Λέσχη'' από εξέχοντες Έλληνες της πόλης, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των Ελλήνων και την οικονομική ενίσχυση του Μακεδονικού Αγώνα. Συνεργαζόταν στενά με το Ελληνικό Προξενείο και τον Λάμπρο Κορομηλά, ενώ μετά την απελευθέρωση της πόλης ανακήρυξε επίτιμους προέδρους της τους Παύλο Μελά, Λάμπρο Κορομηλά και Γερμανό Καραβαγγέλη. Το 1926, η Λέσχη απέκτησε το δικό της κτίριο στη Λεωφόρο Νίκης 63, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα. Το επιβλητικό διατηρητέο κτίριο φιλοξενεί το γραφείο του Προέδρου, την αίθουσα του συμβουλίου, το σαλόνι, δύο αίθουσες εκδηλώσεων και την ταράτσα με θέα τον Θερμαϊκό. 


Η Λέσχη χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τα μέλη της, σημαντικές προσωπικότητες του εμπορίου. Το 1935, μετονομάστηκε σε ''Εμπορική Λέσχη''. Κατά τη Γερμανική Κατοχή, επιτάχθηκε από τους κατακτητές και στεγάστηκαν εκεί γερμανικές υπηρεσίες. Μετά την απελευθέρωση, το κτίριο επιστράφηκε αλλά υπέστη ζημιές και λεηλασίες. Το 1992, έλαβε το σημερινό της όνομα ''Λέσχη Θεσσαλονίκης'' και λειτουργεί ως κοινωφελές σωματείο, προάγοντας τις σχέσεις μεταξύ των μελών της και στηρίζοντας φιλανθρωπικές και μορφωτικές δραστηριότητες. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης προς τον Αντ. Δημητρίου, Πρόεδρο της Νέας Λέσχης, στις 17 Ιουνίου του 1914. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.