Πίσω στις ιστορίες

Το Προσκοπικό Μουσείο της Περιφερειακής Εφορείας Θεσσαλονίκης

Το Προσκοπικό Μουσείο της Περιφερειακής Εφορείας Θεσσαλονίκης

Το Προσκοπικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2002 με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και αποτελεί σημαντικό χώρο ανάδειξης της ιστορίας του Προσκοπισμού της πόλης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αείμνηστο έφορο της Π.Ε.Θ., Χρήστο Γερογιαννόπουλο, ο οποίος επιδίωξε να καλύψει το κενό ενός ανάλογου θεσμού. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα μικρό, αλλά ιστορικό διατηρητέο κτίριο της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Θεσσαλονίκης, στον πίσω προαύλειο χώρο του κεντρικού κτιρίου της εφορείας επί της Λεωφόρου Βασ. Γεωργίου Α΄. 


Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν πλήθος αντικειμένων από Βαθμοφόρους της Θεσσαλονίκης, όπως στολές, σημαίες, σήματα και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Αυτά τα αντικείμενα, συντηρημένα με προσοχή και προβεβλημένα με αισθητικό κριτήριο, αναδεικνύουν το ιστορικό βάθος του Προσκοπισμού στην Ελλάδα. Επίσης, παρουσιάζουν διάφορες πτυχές του Προσκοπισμού, όπως ο Προσκοπισμός της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, καθώς και διεθνείς δράσεις όπως το Τζάμπορι του Μαραθώνα. 


Το μουσείο δεν περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους του. Μέσω εκθέσεων και δράσεων, εμπλουτίζει τις συλλογές του με αρχειακό και εκθεσιακό υλικό από Ελληνικές και διεθνείς Προσκοπικές εκδηλώσεις, απεικονίζοντας τη διαχρονική συνύπαρξη του προσκοπικού παρελθόντος και παρόντος. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 19 Μαΐου 1923, προς το Σώμα Προσκόπων Θεσσαλονίκης. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.