Πίσω στις ιστορίες

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Η ανάπτυξη του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για τη βιομηχανική και βιοτεχνική ανάπτυξη της περιοχής, οδηγώντας στην ίδρυση σημαντικών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Μακεδονίας, ιδρυθείς το 1915, και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ιδρυθείς το 1916, αποτέλεσαν δύο πρωτοπόρες δυνάμεις που στόχευαν στην προάσπιση των συμφερόντων των εμπόρων και βιομηχάνων. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία αυτών των οργανώσεων, ενίσχυσε τον ρόλο του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. 


Η ίδρυση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης υπήρξε συνέχεια της Εμπορικής Λέσχης, η οποία ιδρύθηκε το 1895 για την προστασία των συμφερόντων των εμπόρων. Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου ήταν κυρίως Έλληνες, αλλά σύντομα συμπεριελήφθησαν και μέλη της Εβραϊκής κοινότητας. Ο Σύλλογος συνέβαλε ενεργά στην εμπορική ανάπτυξη, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, και έγινε ιδρυτικό μέλος διαφόρων εθνικών και τοπικών ενώσεων εμπορικών συλλόγων. 


Η συμβολή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην τοπική και εθνική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη, με την ίδρυση και στήριξη οργανισμών που προάγουν την εμπορική ανάπτυξη και την παραγωγικότητα, και παράλληλα τη διαφύλαξη των συμφερόντων των μελών του. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 19 Μαΐου 1923, προς τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.