Πίσω στις ιστορίες

Η Εφημερίδα ''Νέα Αλήθεια'' της Θεσσαλονίκης

Η Εφημερίδα ''Νέα Αλήθεια'' της Θεσσαλονίκης

Η 12η Ιουνίου του 1903 αποτελεί ορόσημο για την ελληνική δημοσιογραφία, καθώς τότε κυκλοφόρησε η εφημερίδα ''Νέα Αλήθεια''. Ιδρυτές της ήταν ο Ιταλός τυπογράφος Σαλβατόρε Μουρατόρι και ο Ιωάννης Κούσκουρας. Αρχικά, κυκλοφορούσε ως ''Αλήθεια'' μέχρι το 1909, οπότε και διακόπηκε από τις οθωμανικές αρχές λόγω ενός πατριωτικού άρθρου. Στις 2 Ιουνίου 1909, ο Ιωάννης Κούσκουρας ίδρυσε τη ''Νέα Αλήθεια'', την πρώτη καθημερινή απογευματινή εφημερίδα στην Ελλάδα, η οποία συνέχισε να κυκλοφορεί μέχρι το 1971. 


Η εφημερίδα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912. Επίσης, κάλυψε σημαντικά γεγονότα όπως τον Πρώτο Παγκόσμιος Πόλεμο, το κίνημα της Εθνικής Αμύνης, τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, την άφιξη των προσφύγων το 1922, την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 1926, καθώς και την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή του Χρίστου Τσιγγιρίδη το 1927. 


 Η ''Νέα Αλήθεια'' ακολούθησε την πολιτική πορεία του Ελευθερίου Βενιζέλου και συνέχισε να εκφράζει τις ίδιες αρχές υπό την ηγεσία του Κώστα Κούσκουρα μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1931. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, ο Κώστας Κούσκουρας φυλακίστηκε για την πολιτική τοποθέτηση της εφημερίδας. Κατά τη Γερμανική Κατοχή, οι εγκαταστάσεις της ''Νέας Αλήθειας'' κατασχέθηκαν, ενώ τα αδέλφια Κώστας και Θανάσης εντάχθηκαν στην εθνική αντίσταση. Το 1944, συμμετείχαν σε κλιμάκιο κρούσης του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, για το οποίο παρασημοφορήθηκαν. Στα Δεκεμβριανά, οι εγκαταστάσεις της ''Νέας Αλήθειας'' κατασχέθηκαν ξανά.  


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 19 Μαΐου 1922, προς τον Αθανάσιο Κούσκουρα, Διευθυντή της Εφημερίδας ''Νέα Αλήθεια''. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.