24/5/2024 4:22:13 μ.μ.
To Μαράσλειο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Πρακτικό Λύκειο Θεσσαλονίκης
Το 1895, ο ιερομόναχος Στέφανος Νούκας από τη Δράμιτσα του Βοΐου Κοζάνης ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη το ''Εμπορικό και Πρακτικό Λύκειο''. Το 1905, μετονομάστηκε σε ''Μαράσλειον Ελληνογαλλικόν Εμπορικόν και Πρακτικόν Λύκειον'' και μεταφέρθηκε στο σημερινό κτίριο στην Οδό Αλεξάνδρειας 93. Το κτίριο αυτό ανεγέρθηκε με τη δωρεά 10.000 χρυσών ρουβλιών από τον Γρηγόρη Μαρασλή και μια δωρεά 700 λιρών από τον Σγούτα.
Η διδασκαλία των εμπορικών μαθημάτων πραγματοποιούταν στα γαλλικά, που ήταν η κύρια γλώσσα της σχολής, με καθηγητές από τη Σχολή ''Haute Etudes Commerciales'' του Παρισιού. Οι μαθητές διδάσκονταν επίσης νέα και αρχαία ελληνικά, γαλλικά, τουρκικά, και από το 1901-1902, προαιρετικά, αγγλικά και γερμανικά. Τα μαθήματα περιλάμβαναν μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, ιστορία, εκκλησιαστική ιστορία, κατήχηση, μουσική και γυμναστική. Ο διευθυντής είχε την εξουσία να προσλαμβάνει και να απολύει το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Μέχρι το 1901-1902, η σχολή είχε πέντε τάξεις. Στη συνέχεια προστέθηκε μια επιπλέον τάξη μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης για τους μαθητές που είχαν δυσκολίες στα γαλλικά και τα τουρκικά. Οι τρεις πρώτες τάξεις ήταν προκαταρκτικές, ενώ οι τέταρτη, πέμπτη και έκτη τάξεις επικεντρώνονταν στα εμπορικά θέματα. Από το 1907-1908, προστέθηκε και μια προκαταρκτική τάξη πριν από την πρώτη τάξη, για αποφοίτους των ανώτερων τάξεων αστικών σχολών. Οι περισσότεροι μαθητές του Μαράσλειου Λυκείου ήταν γιοι εμπόρων από τη Θεσσαλονίκη, αλλά υπήρχαν επίσης μαθητές από άλλες πόλεις όπως η Καβάλα, ο Βόλος, η Κοζάνη και η Νάουσα.
Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 24 Μαΐου 1923, προς τη Διεύθυνση της Μαρασλείου Σχολής ''Στέφανου Νούκα'' της Θεσσαλονίκης. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.