Πίσω στις ιστορίες

Το Πρότυπο Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης

Το Πρότυπο Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης

Το "Πρότυπο Παρθεναγωγείο" του ιερομόναχου Στέφανου Νούκα και της Αγλαΐας Σχινά υπήρξε ένα σημαντικό ίδρυμα για την εκπαίδευση των κοριτσιών στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ού αιώνα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1905 στην Οδό Εθνικής Αμύνης και αρχικά περιελάμβανε νηπιαγωγείο, εξατάξια αστική σχολή και τρεις γυμνασιακές τάξεις. 


Το 1916, ο Νούκας έκανε συνιδιοκτήτρια την Αγλαΐα Σχινά, η οποία είχε αναλάβει τη διεύθυνση από το 1911. Εκείνη τη χρονιά, λόγω αλλαγών στη νομοθεσία, το σχολείο επεκτάθηκε και περιελάμβανε νηπιαγωγείο, πλήρες εξατάξιο μικτό δημοτικό και τριτάξια αστική σχολή θηλέων. Το 1925-1926 ξεκίνησε η λειτουργία της "Ανωτέρας Σχολής Γυναικείας Εγκυκλοπαιδικής Μορφώσεως" και ειδικού μουσικού τμήματος. Το 1929 το σχολείο μεταφέρθηκε στην Ανάληψη και έναν χρόνο μετά ο Νούκας το μεταβίβασε πλήρως στην Σχινά. Μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1929, περιελάμβανε νηπιαγωγείο, εξάχρονο δημοτικό, εξάχρονο γυμνάσιο θηλέων και το μουσικό τμήμα. Το 1932 άλλαξε επωνυμία σε "Εκπαιδευτήρια Θηλέων Αγλαΐας Σχινά - Ιδρυτής Στ. Νούκας". 


Παρά τις μεταρρυθμίσεις, το σχολείο διατήρησε αυτή τη δομή μέχρι το 1964. Το 1959-60 προστέθηκε η "Μέση Σχολή Σχεδιαστριών". Το 1972 σταμάτησε το δημοτικό και το 1974 έκλεισε οριστικά μετά τον θάνατο της Αγλαΐας Σχινά, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στην εκπαίδευση των γυναικών στην Ελλάδα. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 4 Ιουλίου 1917, προς την Αγλαΐα Σχινά, Διευθύντρια του Πρότυπου Παρθεναγωγείου της Θεσσαλονίκης. Ν.Γ.Σ. ©Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.