Πίσω στις ιστορίες

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων Σμύρνης

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων Σμύρνης

Ο Απόλλων Σμύρνης ιδρύθηκε το 1891 στην ακμάζουσα Σμύρνη της Μικράς Ασίας από μια ομάδα Ελλήνων. Ως χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, το γαλάζιο και το λευκό, για να καταδειχθεί ο αποκλειστικά ελληνικός χαρακτήρας του μέσα στην τουρκοκρατούμενη πόλη. Το πρώτο τμήμα ήταν το Φιλαρμονικό, ενώ δύο χρόνια αργότερα προστέθηκαν το Αθλητικό και το Πεζοπορικό. 


Το 1901, ο Απόλλων διοργάνωσε τις πρώτες λεμβοδρομίες, ενώ από το 1904 διοργάνωνε τα Απολλώνια, τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της πόλης μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Το 1910 ιδρύθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο γρήγορα έγινε το πιο γνωστό του συλλόγου. Μετά την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922, ο Απόλλων εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και το 1923 νοίκιασε οικόπεδο στη συνοικία Ρουφ, όπου κατασκεύασε γήπεδο. Το 1948 εγκαινιάστηκε το νέο ιδιόκτητο γήπεδο στη Ριζούπολη, όπου στεγάζονται όλα τα τμήματα του συλλόγου μέχρι σήμερα. 


Το πρώτο έμβλημα του συλλόγου, από το 1894, ήταν οι τρεις δρομείς. Για το ποδοσφαιρικό τμήμα υιοθετήθηκε με την ίδρυσή του το 1910 το αρχαίο σύμβολο του αγκυλωτού σταυρού, ο οποίος όμως θα αφαιρεθεί πριν ακόμη τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, δεδομένης της ήδη αρνητικής του ταύτισης με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό. Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, οι φανέλες της ομάδας έφεραν τα αρχικά Γ.Σ.Α. (Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων), ενώ αργότερα καθιερώθηκε το σημερινό έμβλημα με την προτομή του θεού Απόλλωνα, εμπνευσμένο από άγαλμά του ως αρχηγού των Μουσών (μουσηγέτη). 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 30 Ιανουαρίου 1922, προς τον Γυμναστικό Σύλλογο Απόλλωνα Σμύρνης. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.