Πίσω στις ιστορίες

Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης

Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης

Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης ιδρύθηκε το 1890 στη Σμύρνη με αρχικό σκοπό την καλλιέργεια της μουσικής και της σωματικής αγωγής των μελών του. Τρία χρόνια αργότερα, το 1893, ιδρύθηκε ο νέος Σύλλογος "Γυμνάσιον" από μέλη του "Ορφέα" που επιθυμούσαν να δοθεί έμφαση στον αθλητισμό. Το "Γυμνάσιον" άρχισε να διοργανώνει αθλητικούς αγώνες που ονομάστηκαν "Πανιώνιοι Αγώνες" από τους δημοσιογράφους της Σμύρνης. Οι αγώνες αυτοί πραγματοποιήθηκαν 19 φορές από το 1896 έως το 1922. Το 1898, οι δύο Σύλλογοι ενώθηκαν υπό την ονομασία "Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης". Το 1901 ο Πανιώνιος καθιερώνει τους πρώτους "Σχολικούς Αγώνες" στην Σμύρνη, οι οποίοι δίνουν ώθηση για να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία της περιοχής, ενώ το 1902 ιδρύει την πρώτη σχολή γυμναστών της Σμύρνης. 


Μετά την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922, ο Σύλλογος μεταφέρθηκε στην Αττική, όπου ξεκίνησε η ανασυγκρότηση των τμημάτων του. Από τότε, ο Πανιώνιος έχει διακριθεί σε πολλά αθλήματα, κατακτώντας πρωταθλήματα και βραβεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του περιλαμβάνουν την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο το 1979 και το 1998, καθώς και τη συμμετοχή 9 αθλητών του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. 


Το επίσημο σύμβολο και έμβλημα του συλλόγου είναι η τριγωνική κόκκινη ασπίδα με τη κυανή διαγώνια ρίγα. Αυτό το έμβλημα καθιερώθηκε περίπου το 1932 και παραμένει το βασικό σύμβολο του Πανιωνίου, με διάφορες παραλλαγές να έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 6 Ιουνίου 1919, προς τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.