Πίσω στις ιστορίες

Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος

Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος

Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος, ιδρυθείς το 1891, αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Ελλάδα. Στο ιδρυτικό του καταστατικό αναφερόταν ρητά πως σκοπός της ίδρυσης του συλλόγου ήταν η διάδοση της γυμναστικής και η αναβίωση των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. 

Η ίδρυσή του προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Γάλλου Βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος εργαζόταν για την αναβίωση των Ολυμπιακών. Έτσι, τα μέλη του Πανελληνίου απετέλεσαν τους Έλληνες συνεργάτες του Κουμπερτέν στην προσπάθεια διοργάνωσης της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας το 1896 στην Αθήνα. Ο Πανελλήνιος εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτριο Βικέλα στο Συνέδριο της Σορβόννης το 1894, όπου ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.), με τον Βικέλα να εκλέγεται πρώτος Πρόεδρός της. 


Ο ρόλος του Πανελληνίου υπήρξε καθοριστικός και στην ανάπτυξη πολλών άλλων κλάδων του αθλητισμού στην Ελλάδα. Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. το 1897. Διοργάνωσε τους πρώτους Πανελλήνιους αγώνες στίβου το 1905, τους πρώτους σχολικούς αγώνες, καθώς και τους πρώτους εφηβικούς και παιδικούς αγώνες. Επίσης, μέλη του ίδρυσαν τον Εθνικό (1893), τον Παναχαϊκό (1891), τον Παναθηναϊκό (1908 ως Π.Ο.Α) και τον Τρίτωνα (1943). 


Από την ίδρυση του έως σήμερα ο Πανελλήνιος έχει σημειώσει τεράστιες αθλητικές επιτυχίες σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς αγώνες, έχοντας αναδείξει πλειάδα πρωταθλητών. Συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην ανάπτυξη αθλημάτων όπως το μπάσκετ και το χάντμπολ, ενώ το 1991, για την 100η επέτειο ίδρυσής του, τιμήθηκε από τη Δ.Ο.Ε. με το Χρυσό Μετάλλιο, την ανώτατη διάκριση για αθλητικούς συλλόγους. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 3 Φεβρουαρίου 1922, προς τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.