Πίσω στις ιστορίες

Γυναικεία κεντητά πασουμάκια από τον Πόντο, αρχές 20ου αιώνα

Γυναικεία κεντητά πασουμάκια από τον Πόντο, αρχές 20ου αιώνα

Τα γυναικεία κεντητά πασουμάκια από τον Πόντο, με αριθμό καταχώρησης ΜΠΚ 158α-β, αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της παραδοσιακής ποντιακής ενδυμασίας. Τα κεντητά πασουμάκια είναι ενδεικτικά της προσοχής στη λεπτομέρεια και της δεξιοτεχνίας των Ποντίων γυναικών. Διακοσμούνται με περίτεχνα κεντήματα που αναδεικνύουν την παραδοσιακή τέχνη και την αισθητική της εποχής. Τα μοτίβα που κοσμούν τα πασουμάκια είναι συχνά εμπνευσμένα από τη φύση και βασίζονται συνήθως σε άνθη. 


Αυτά τα μοναδικά έργα βρίσκονται σήμερα υπό την επιμέλεια της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, η οποία έχει αναλάβει τη διατήρηση και την προώθηση της ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης διασφαλίζει ότι αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα χειροτεχνίας διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και είναι προσβάσιμα για μελέτη και εκτίμηση από το ευρύ κοινό. Μέσω της έκθεσης και της προώθησης αυτών των έργων, ενισχύεται η κατανόηση και η εκτίμηση της ποντιακής παράδοσης, καθώς και η συνειδητοποίηση της σημασίας της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Γυναικεία κεντητά πασουμάκια από τον Πόντο, αρχές 20ου αιώνα, ΜΠΚ 158α-β. ©Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης.