Πίσω στις ιστορίες

Εικόνα δρακοκτόνου Αγίου Γεωργίου από τον Πόντο, 18ος-19ος αιώνας

Εικόνα δρακοκτόνου Αγίου Γεωργίου από τον Πόντο, 18ος-19ος αιώνας

Η εικόνα αυτή του Αγίου Γεωργίου του Δρακοκτόνου προέρχεται από την περιοχή του Πόντου και χρονολογείται είτε στον 18ο είτε στον 19ο αιώνα. Πρόκειται για ένα σημαντικό δείγμα της θρησκευτικής τέχνης που αποτελεί δωρεά της Φρόσως Τομπούλη-Γεωργούδη στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα εκτίθεται με αριθμό καταγραφής ΜΠΚ 749. 


Ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός για την ηρωική πράξη της δρακοκτονίας, απεικονίζεται συχνά στις φορητές εικόνες των Ορθόδοξων χριστιανικών παραδόσεων, καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο τόσο στη βυζαντινή, όσο και στη μεταβυζαντινή τέχνη. Η συγκεκριμένη εικόνα παρουσιάζει τον άγιο με την παραδοσιακή στρατιωτική του ενδυμασία, καβάλα στο άλογό του, τη στιγμή που φονεύει με το δόρυ του τον δράκοντα. Η τεχνοτροπία που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία αυτής της εικόνας αντανακλά την ιδιαίτερη πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά των Ποντίων της εποχής εκείνης. Οι φορητές αυτές εικόνες ήταν συχνά έργα ναϊφ τέχνης από ανώνυμους λαϊκούς αγιογράφους και είχαν σημαντικό ρόλο στην οικιακή λατρεία. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Εικόνα δρακοκτόνου Αγίου Γεωργίου από τον Πόντο, 18ος-19ος αιώνας, ΜΠΚ 749. ©Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης.