Πίσω στις ιστορίες

H Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης

H Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών έχει μια μακρά και αξιοσημείωτη ιστορία φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου. Ιδρύθηκε το 1904 στην Τραπεζούντα του Πόντου, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Εκκλησία και την τοπική κοινωνία μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Ανέλαβε τη διεύθυνση του Ορφανοτροφείου Τραπεζούντας, περιέθαλψε πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους και μετέφερε αμερικανική βοήθεια στην απαγορευμένη αρμενική παροικία. Επίσης, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, πρόσφερε 200 λίρες για το χειρουργείο του νοσοκομείου Τραπεζούντας. 


Μετά την Καταστροφή, το 1923, η Θάλεια Σαουλίδου και το ζεύγος Θεοφύλακτου πρωτοστάτησαν στην επανίδρυση του σωματείου στη Θεσσαλονίκη. Οργανώθηκε Εργαστήριο Κοπτικής-Ραπτικής όπου κοπέλες πρόσφυγες μπορούσαν να εργαστούν. Το 1934 η Μέριμνα απέκτησε ιδιόκτητη στέγη, την οποία οι Γερμανοί επέταξαν το 1941 καταστρέφοντας την περιουσία και τα αρχεία της. 


Στη μεταπολεμική περίοδο, η Μέριμνα συνέχισε το έργο της. Το 1948 ίδρυσε την Παιδούπολη "Άγιος Ευγένιος" και από το 1950 έως το 1972 λειτούργησε τη "Στέγη Κοριτσιού" για φοιτήτριες. Το 1976 ιδρύθηκε ο παιδικός σταθμός "ΑΡΓΩ". Το 1990 θεμελιώθηκε η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων "Διαμαντίδειος Στέγη" που εγκαινιάστηκε το 1993. Τέλος, το 2005 άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο "Κεντώντας τη Μνήμη" για την έκθεση παραδοσιακών ποντιακών κεντημάτων και εργοχείρων. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το εργαστήρι της Μέριμνας των Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, αναμνηστική φωτογραφία της περιόδου του 1960. ©Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης.