Πίσω στις ιστορίες

Το παλαιό τραμ του Πειραιά (1882-1977)

Το παλαιό τραμ του Πειραιά (1882-1977)

Τα τραμ άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία των αστικών συγκοινωνιών του Πειραιά, αποτελώντας για δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων. Η πρώτη γραμμή ιππήλατου τραμ εμφανίστηκε το 1882-1883, συνδέοντας το Τελωνείο με τον Σταθμό Λαρίσης. Το 1910 ηλεκτροδοτήθηκε με τραμ της βρετανικής εταιρείας Dick Kerr, ενώ μέχρι το 1912 είχαν επεκταθεί οι γραμμές σε ολόκληρη την πόλη. 


Τα τραμ του Πειραιά δεν ήταν όλα ιδίου χρώματος αλλά αρχικώς διέφεραν ανάλογα με τις γραμμές που εκτελούσαν. Τα παραλιακά οχήματα, αυτά δηλαδή που εκτελούσαν το δρομολόγιο Παλαιό Τελωνείο - Σταθμό Λαρίσης, κόκκινα. Αυτά ο κόσμος τα αποκαλούσε ''Τσάρλεστον'' με αφορμή τα σκαμπανεβάσματά τους. Οι υπόλοιπες γραμμές Τραμ στον Πειραιά ήταν πρασίνου χρώματος. Τα τραμ της παραλίας έγιναν κι αυτά πράσινα προπολεμικά, ενώ τα ιταλικά τραμ του Περάματος ήταν κίτρινου χρώματος  


Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί ανάγκασαν τα τραμ να διακόψουν τη λειτουργία τους. Η σταδιακή επανεκκίνηση από το 1945 δεν στάθηκε αρκετή για να αποτρέψει την οριστική κατάργησή τους το 1960, καθώς η κοινή γνώμη είχε πλέον στραφεί εναντίον τους από το 1948, επιθυμώντας την απόδοση των δρόμων στα οχήματα. Η τελευταία γραμμή που έκλεισε ήταν του Περάματος το 1977, βάζοντας οριστικό τέλος σε μια ολόκληρη εποχή για την πόλη. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Πειραιάς. Ηλεκτροκίνητο τραμ στο Πασαλιμάνι, αρχές 20ου αι. @Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.