Πίσω στις ιστορίες

Κωνσταντίνος Αγγελάκης (1874-1965)

Κωνσταντίνος Αγγελάκης (1874-1965)

Ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης (1874-1965) υπήρξε μια καθοριστική μορφή για τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αιώνα. Γιατρός στο επάγγελμα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της εποχής. Γόνος μιας οικογένειας μεγαλογαιοκτημόνων, ο Αγγελάκης συνέβαλε ενεργά στον Μακεδονικό Αγώνα ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής στη Θεσσαλονίκη. Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912, ανέλαβε καθήκοντα ως ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος από το 1916 έως το 1920, διορισμένος από την Προσωρινή Κυβέρνηση της Εθνικής Αμύνης. 


Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ήταν τεράστιες, με κορυφαία τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέκαυσε μεγάλο τμήμα της πόλης. Ο Αγγελάκης συμμετείχε στην επιτροπή που ανέλαβε το νέο ρυμοτομικό σχέδιο, προσπαθώντας να δώσει μια νέα ανάσα στην καμένη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα με τις δημαρχιακές του αρμοδιότητες, διατηρούσε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, συμμετέχοντας σε βιομηχανικές μονάδες όπως ένα εργοστάσιο συρματοπλεγμάτων το 1931. Η οικονομική του επιφάνεια τον οδήγησε σε να εμπλακεί με συλλογικούς φορείς όπως τον Κτηματικό Σύνδεσμο και το Γεωργικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. 


Ο Αγγελάκης υπήρξε οπαδός του Ελευθερίου Βενιζέλου και του φιλελεύθερου κόμματος. Παρόλα αυτά, η προσπάθειά του να εκλεγεί ως δήμαρχος το 1925 απέτυχε λόγω των εσωκομματικών διενέξεων των Φιλελευθέρων. Διατήρησε ωστόσο την κοινωνική του δράση, συμμετέχοντας στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ως επίτιμος αντιπρόεδρος. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 7 Ιουλίου 1920, προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Αγγελάκη. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.