Πίσω στις ιστορίες

Γεώργιος Χατζηγεωργίου (1876-1950)

Γεώργιος Χατζηγεωργίου (1876-1950)

Ο Γεώργιος Χατζηγεωργίου (1876-1950) ήταν εξέχουσα προσωπικότητα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που διακρίθηκε τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον πολιτικό τομέα. Γεννημένος στη Στρώμνιτσα των σημερινών Σκοπίων, ασχολήθηκε με την εμπορία καπνού, μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της εποχής στην περιοχή των Βαλκανίων. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Χατζηγεωργίου έδωσε έμπρακτα δείγματα του βαθύτατου πατριωτισμού και της ακλόνητης αφοσίωσής του στην ελληνική εθνική υπόθεση, μέσα από την ενεργή συμμετοχή του στον Μακεδονικό Αγώνα. Εκείνη την κρίσιμη ιστορική περίοδο, η Μακεδονία αποτελούσε ένα πεδίο έντονων συγκρούσεων και αλληλοσυγκρουόμενων διεκδικήσεων μεταξύ των βαλκανικών λαών. 


Η επιτυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τομέα του καπνού τον οδήγησε στην πολιτική, όπου εξελέγη Βουλευτής Θεσσαλονίκης το 1915, εν μέσω του Εθνικού Διχασμού και της συμμετοχής της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πολιτική του σταδιοδρομία συνεχίστηκε με την επανεκλογή του το 1920 και το 1926 με το Κόμμα Ελευθεροφρόνων του Μεταξά, αποδεικνύοντας τη διαχρονική επιρροή και δημοτικότητά του. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Ευχαριστήρια επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 24 Ιουνίου του 1915, προς τον Βουλευτή Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Χατζηγεωργίου. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.