Πίσω στις ιστορίες

Εμμανουήλ Ρέπουλης (1863-1924)

Εμμανουήλ Ρέπουλης (1863-1924)

Ο Εμμανουήλ Ρέπουλης (1863-1924) ήταν Έλληνας πολιτικός και δημοσιογράφος, γεννημένος στο Κρανίδι Αργολίδας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, όπου εργάστηκε σε σημαντικές εφημερίδες της εποχής, όπως η ''Καθημερινή'' και η ''Ακρόπολις''. Εισήλθε στην πολιτική ως βουλευτής Αργολιδοκορινθίας, υπηρετώντας σε τρεις διαφορετικές περιόδους. 


Ανήκε στην λεγόμενη πολιτική ομάδα των ''Ιαπώνων'', η οποία έδρασε το διάστημα 1905-1908, ενώ από το 1910 εισήλθε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων του οποίου και έγινε υπαρχηγός υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, κατείχε σημαντικά κυβερνητικά αξιώματα όπως Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και Γενικός Διοικητής Μακεδονίας. Ξεχώρισε για τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα για τον νόμο ''Περί Δήμων και Κοινοτήτων'', που έθεσε τις βάσεις για τον σύγχρονο αυτοδιοικητικό χάρτη της Ελλάδας. 


Επιπλέον, ο Ρέπουλης συνέβαλε καθοριστικά στη διοργάνωση και ανασυγκρότηση της Μακεδονίας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), προωθώντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Πέθανε στις 14 Μαΐου 1924, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της πολιτικής μεταρρύθμισης. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό των Εσωτερικών και Διοικητή της Μακεδονίας, Εμμανουήλ Ρέπουλη τον Δεκέμβριο του 1913. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.