Πίσω στις ιστορίες

Σπυρίδων Σίμος (1868-1935)

Σπυρίδων Σίμος (1868-1935)

Ο Σπυρίδων Σίμος υπήρξε μια σημαίνουσα μορφή στα πολιτικά και δημοσιογραφικά δρώμενα της Ελλάδας των αρχών του 20ού αιώνα. Γεννημένος το 1868 στη Λάβδανη της Ηπείρου, άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας "Πατρίς" στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, μέσω της οποίας προωθούσε τις φιλελεύθερες ιδέες του.


Το 1910 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Άρτας με το Κόμμα Φιλελευθέρων, αρχίζοντας μια μακρά πολιτική καριέρα που διήρκεσε μέχρι το 1933. Κατά τη διάρκεια αυτής υπηρέτησε συνολικά οκτώ θητείες ως βουλευτής, τόσο της Άρτας όσο και των Ιωαννίνων. Η πιο σημαντική θέση που κατέλαβε ήταν αυτή του Υπουργού Περιθάλψεως Οικογενειών Επιστράτων και Προσφύγων, την οποία κατείχε κατά τα έτη 1916-1920 στις κυβερνήσεις της Εθνικής Αμύνης και του Ελευθέριου Βενιζέλου.


Ο Σίμος υπήρξε ένας ακούραστος πολέμιος της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων που επικρατούσαν στην πολιτική ζωή του τόπου εκείνης της εποχής. Στο βιβλίο του "Λόγοι και Έργα" που εξέδωσε το 1912, κατήγγειλε με σθένος τις αθέμιτες πρακτικές αγοράς ψήφων από πλούσιους υποψήφιους βουλευτές. Η μακρά και επιτυχημένη πορεία του διακόπηκε απότομα με τον θάνατό του στην Αθήνα, στις 14 Φεβρουαρίου 1935.


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 8 Απριλίου 1917, προς τον Υπουργό Περιθάλψεως της Εθνικής Αμύνης, Σπυρίδων Σίμο. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.