Πίσω στις ιστορίες

H Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (Χ.Α.Ν.Θ.)

H Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (Χ.Α.Ν.Θ.)

Η ιστορία της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης (Χ.Α.Ν.Θ.) είναι μια μακρά και σημαντική πορεία που αποτελεί μέρος της κοινωνικής και ιστορικής ανάπτυξης της πόλης. Η ίδρυσή της το 1921, στα πρότυπα της αντίστοιχης Αμερικάνικης Χριστιανικής Αδελφότητας των Νέων, οφείλεται σε σημαντικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης όπως ο Μητροπολίτης Γεννάδιος και ο Νομάρχης Ν. Παρασκευόπουλος. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Χ.Α.Ν.Θ. κατά την πρώιμη δράση της αδελφότητας ήταν η εισαγωγή του μπάσκετ και του βόλεϊ στην Ελλάδα, δύο αθλήματα που είχαν διαμορφωθεί σε αμερικανικά κολέγια. Αυτό συνέβαλε στην ευρύτερη διάδοση αυτών των αθλημάτων στην ελληνική κοινωνία και αθλητική σκηνή. 


Το 1922 και μετά την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη της αδελφότητας προσέφεραν σημαντικό ανθρωπιστικό έργο. Το διάστημα 1927-1934 ανεγείρεται το εμβληματικό κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ. Το 1938 η Δικτατορία του Μεταξά διακόπτει τη λειτουργία της Χ.Α.Ν.Θ., η οποία όμως ανασυγκροτείται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναζωογονώντας το έργο της προς όφελος της κοινωνίας, ιδίως κατά τον καταστροφικό για τη Θεσσαλονίκη σεισμό του 1978. Η συνεχής παρουσία και ενεργό δράση της Χ.Α.Ν.Θ., μέσω ποικίλων προγραμμάτων και δράσεων, αντανακλά το διαρκές δέσιμο του οργανισμού με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η παρουσία της επεκτείνεται μέσα από τα παραρτήματά της και τις κατασκηνώσεις, προσφέροντας υποστήριξη και ευκαιρίες σε χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή.  


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 7 Μαρτίου 1923, προς τη Χριστιανική Αδελφότητα των Νέων Θεσσαλονίκης. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.