Πίσω στις ιστορίες

Ο Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ''ο Άρης''

Ο Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ''ο Άρης''

Ο Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ''ο Άρης'' αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς αθλητικούς συλλόγους της Ελλάδας. Συντηρεί πλήθος αθλημάτων, αλλά είναι γνωστός περισσότερο για τα τμήματα του ποδοσφαίρου και της καλαθοσφαίρισης. Ιδρύθηκε ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου το 1914, μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό Κράτος. Από την αρχή προβλήθηκε ως το αντίπαλο δέος του Ηρακλή, που ήταν το σημείο αναφοράς εκείνα τα χρόνια στα αθλητικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Γι' αυτό και υιοθέτησε το όνομα του θεού του πολέμου Άρη, που ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του μυθικού Ηρακλή. Ως σήμα του νεοσύστατου συλλόγου οι ιδρυτές του επέλεξαν τον αναπαυόμενο ''Άρη του Λουντοβίζι'' στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης, και ως χρώματα το κίτρινο και το μαύρο, δηλαδή τα χρώματα της σημαίας του Βυζαντίου, του οποίου η Θεσσαλονίκη υπήρξε η σημαντικότερη πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη. 


Ουσιαστικά, η αγωνιστική δράση του Άρη αρχίζει μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως από τη δεκαετία του 1920. Η πρώτη έδρα του συλλόγου ήταν στην περιοχή της Αψίδας του Γαλερίου, στη συνέχεια στο Πάρκο της Λεωφόρου Στρατού και αργότερα στην περιοχή του Χαριλάου, όπου βρίσκεται το γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης. Η χρυσή περίοδος για τον ποδοσφαιρικό Άρη εντοπίζεται προπολεμικά, όταν κατέκτησε και τα τρία πρωταθλήματά του. Μεταπολεμικά, η μεγαλύτερη διάκριση για τον Άρη ήρθε το 1970, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα μπάσκετ του συλλόγου διακρίθηκε ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1980, με την κυριαρχία της σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κερδίζοντας τις καρδιές των φιλάθλων με αθλητές όπως οι Γκάλης και Γιαννάκης. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 7 Απριλίου 1920, προς τον Ποδοσφαιρικό Σύλλογο του Άρη Θεσσαλονίκης. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.