Πίσω στις ιστορίες

Το Ξενοδοχείο Ακταίον στο Νέο Φάληρο Αθηνών

Το Ξενοδοχείο Ακταίον στο Νέο Φάληρο Αθηνών

Το Ξενοδοχείο Ακταίον υπήρξε ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια του Νέου Φαλήρου. Η ιστορία του ξεκινάει στις 22 Σεπτεμβρίου του 1900, όταν τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε στο οικόπεδο του μια μεγάλη πινακίδα, η οποία ενημέρωνε τον κόσμο πως εκεί επρόκειτο να ανεγερθεί το ''Μέγα Ξενοδοχείον Ακταίον''. Η κατασκευή του ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Πάνο Καραθανασόπουλο. Το 1902 το κτίριο ενοικιάστηκε από τον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου Κρυστάλ Παλλάς στην Κωνσταντινούπολη, Α. Μελιέ. Αυτός το μετονόμασε σε ''Ακταίον Παλλάς'' και ανέλαβε την επίπλωση και την εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το πολυτελές ξενοδοχείο με τα 160 δωμάτια άνοιξε επισήμως την 1η Ιουνίου 1903. Μέχρι τότε, διέθετε τα σαλόνια του και κάποιους άλλους χώρους του για διοργάνωση εκδηλώσεων, χορών και συνεδρίων. 


Την περίοδο του Μεσοπολέμου άρχισε η παρακμή του ξενοδοχείου. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή χρησιμοποιήθηκε ως κατάλυμα των προσφύγων. Την περίοδο 1935-1936 λειτούργησε ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος στο Νέο Φάληρο, στις δύο τραπεζαρίες του Ξενοδοχείου Ακταίον μέχρι το 1956, από τον επιχειρηματία Άγγελο Γκρέκα. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τους κατακτητές και στη συνέχεια βομβαρδίστηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις. Μετά την Κατοχή, ξεκίνησε η τμηματική κατεδάφιση του. Τη δεκαετία του 1970 στο τμήμα του μεγαλοπρεπούς ξενοδοχείου που είχε απομείνει λειτούργησε ένα κοσμικό κέντρο που έφερε την ονομασία ''Σινικόν''. Το τέλος του ήρθε όταν κατεδαφίστηκε επί Δικτατορίας. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Kαρτ ποστάλ που απεικονίζει ηλεκτροκίνητο τραμ μπροστά από το Ξενοδοχείο Ακταίον στο Νέο Φάληρο Αθηνών, στις αρχές του 20ου αι. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.