Πίσω στις ιστορίες

Η συνοικία της Αλυσίδας των Αθηνών

Η συνοικία της Αλυσίδας των Αθηνών

Με το τοπωνύμιο ''Αλυσίδα'' ήταν γνωστή περιοχή των Αθηνών όπου αρχικά υπήρχαν εξοχικά κέντρα αναψυχής, τα οποία εξυπηρετούσαν ως τόπος εκδρομής για τους Αθηναίους, ιδιαίτερα την Πρωτομαγιά. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε συνοικία σχεδόν στο τέρμα της σημερινής λεωφόρου Πατησίων, που αποτελεί το κέντρο των Άνω Πατησίων. Συνορεύει με το Δήμο Γαλατσίου, και τις συνοικίες Λαμπρινή, Ριζούπολη και Άνω Πατήσια. Η επίσημη ονομασία της περιοχής αυτής είναι συνοικία Κυπριάδου, καθώς δημιουργήθηκε γύρω στο 1920 από τον πλούσιο επιχειρηματία Μίνωα Κυπριάδη, ο οποίος απέκτησε στην περιοχή ένα μεγάλο κτήμα και ίδρυσε με τον φίλο του Κυριαζή την εταιρεία ''Κυπριάδης - Κυριαζής & Σία''. Ο Κυπριάδης φιλοδοξούσε να δημιουργήσει μια αληθινή κηπούπολη σαν άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως ήταν η Φιλοθέη. 


Κατά την επικρατέστερη άποψη το όνομα ''Αλυσίδα'' προήλθε από την αλυσίδα με την οποία φρασσόταν τότε ο δρόμος στη διάβαση με τη σιδηροδρομική γραμμή Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου των Σιδηροδρόμων Αττικής, όταν περνούσε το τρένο. Για μία περίοδο το όνομα ‘’Αλυσίδα’’ χρησιμοποιήθηκε ανεπισήμως για να δηλώνει τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Άνω Πατησίων. Ως κατάλοιπο αυτού του ονόματος, ακόμα και σήμερα το τηλεπικοινωνιακό κέντρο του Ο.Τ.Ε. στην περιοχή των Άνω Πατησίων ονομάζεται ''Αλυσίδα''. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Καρτ ποστάλ που απεικονίζει ηλεκτροκίνητο τραμ στην περιοχή Αλυσίδα των Αθηνών, αρχές 20ου αι. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.