13/5/2024 12:50:23 μ.μ.
Η συνοικία Φρεαττύδα του Πειραιά
Η Φρεαττύδα αποτελεί σημαντική συνοικία της πόλης του Πειραιά, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πειραϊκής χερσονήσου και αμέσως νοτιοδυτικά από τον λιμένα της Ζέας, το Πασαλιμάνι, στην οποία και περιλαμβάνονται ο αρχαίος ομώνυμος όρμος και ο υπερκείμενος λόφος. Παλαιότερα η Φρεαττύδα λεγόταν και Τσιρλονέρι, επειδή υπήρχαν εκεί φρεάτια με ζεστά ιαματικά νερά. Η συγκοινωνία της Φρεαττύδας αρχικά εξυπηρετούταν από το τραμ αριθμού 19 και μετέπειτα από τα λεωφορεία. Το τραμ ξεκινούσε το πρωί από το αμαξοστάσιο της Η.Ε.Μ. που βρισκόταν στο Νέο Φάληρο και πραγματοποιούσε τη διαδρομή: Ηλεκτρικός Σταθμός, πλατεία Κοραή, Πασαλιμάνι με τέρμα τη Φρεαττύδα, στη θέση ''Τερψιχόρη''.
Σήμερα ο όρμος της Φρεαττύδας έχει αναπλαστεί με μεγάλα έργα που ξεκίνησαν το 1960 οπότε και δημιουργήθηκε η μαρίνα της Ζέας που άρχισε σταδιακά η λειτουργία της το 1966. Στον άλλοτε μυχό του όρμου που διαμορφώθηκε σε πλατεία στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, έξω από τον χώρο του οποίου έχει τοποθετηθεί η γέφυρα του θρυλικού υποβρυχίου “Παπανικολής”, ενώ κατά μήκος τμημάτων των ακτών του διαπιστώνονται τα ερείπια των Πειραϊκών τειχών. Επίσης στην ανατολική πλευρά, στο επίπεδο της παραλιακής οδού, βρίσκεται η μαρμάρινη προτομή του Λάμπρου Πορφύρα, λυρικού ποιητή του Μεσοπολέμου και μόνιμου κάτοικου της περιοχής.
Εικονιζόμενη φωτογραφία: Πειραιάς. Ηλεκτροκίνητο τραμ στη συνοικία Φρεαττύδα, αρχές 20ου αι. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.