Πίσω στις ιστορίες

To Ρωσικό Νοσοκομείο του Πειραιά

To Ρωσικό Νοσοκομείο του Πειραιά

Το 1902 η Βασίλισσα Όλγα, σύζυγος του Γεωργίου Α′, γνωστή και ως Όλγα Κωνσταντίνοβα της Ρωσίας, υποστήριξε με προσωπικά κεφάλαια τη δημιουργία Ρωσικού Νοσοκομείου, στο οποίο θα εργάζονταν Ρώσοι πολίτες. Έτσι δημιουργήθηκε το Ρωσικό Νοσοκομείο που εγκαταστάθηκε σε πρώην κτίρια του Μελετόπουλου στον Πειραιά και το οποίο έμελλε να γίνει ένα από τα κύρια κέντρα των Ρώσων στην Ελλάδα. Στις 19 Φεβρουαρίου του 1902 το νοσοκομείο εγκαινιάσθηκε από την βασιλική οικογένεια, η οποία αποβιβάστηκε στον Λιμένα Ζέας με τη θαλαμηγό ''Αμφιτρίτη''. Για τα εγκαίνια δε είχε προσέλθει επίσης όλο το προσωπικό της Ρωσικής Πρεσβείας, καθώς και του Ρωσικού Προξενείου που υπήρχε στον Πειραιά. 


Το 1912 και το 1913 το νοσοκομείο διετέθη ολόκληρο για την νοσηλεία αξιωματικών και οπλιτών του ελληνικού στρατού. Σε αυτό το χρονικό διάστημα το νοσοκομείο παρείχε ιατρική περίθαλψη σε 29.646 ασθενείς, μέλη οικογενειών των επιστρατευμένων ανδρών. Το 1925 εκδόθηκε διάταγμα για την μετατροπή του σε νοσοκομείο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το 1981 λόγω ζημιών από τους τότε σεισμούς σταμάτησε να λειτουργεί. Από το 1985 και έπειτα, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανέλαβε πρωτοβουλία και προέβη σε ενέργειες για την ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά, ως Παραρτήματος του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε τελικά το 2000 και δημιουργήθηκαν 39 κλίνες. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Καρτ ποστάλ που απεικονίζει ηλεκτροκίνητο τραμ έξω από το Ρωσικό Νοσοκομείο του Πειραιά, αρχές 20ου αι. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.