Πίσω στις ιστορίες

Το Οχυρό Κελκαγιά της Γραμμής Μεταξά στις Σέρρες

Το Οχυρό Κελκαγιά της Γραμμής Μεταξά στις Σέρρες

Το Οχυρό Κελκαγιά εντοπίζεται στο όρος Μπέλες ή Κερκίνη, πλησίον της συνοριακής γραμμής Ελλάδας - Βουλγαρίας. Αποτελούσε ένα από τα βορειότερα οχυρά της Γραμμής Μεταξά, μαζί με τα οχυρά Ιστίμπεη και Αρπαλούκι. Στις 6 Απριλίου 1941 ήταν από τα πρώτα που χτυπήθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις, καθώς αποτελούσε οχυρό κλειδί για την περιοχή. Η γερμανική επίθεση εναντίον του Οχυρού Κελκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα τις πρωινές ώρες ταυτόχρονα με την επίθεση στο Οχυρό Ιστίμπεη. Το μεσημέρι της ίδια ημέρας τμήματα των γερμανικών δυνάμεων έφτασαν στην επιφάνεια του Οχυρού Κελκαγιά χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. 


Στις 7 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της νύχτας έφραξαν τα φατνώματα και διοχέτευσαν αποπνικτικά αέρια μέσα στις στοές, προκαλώντας ασφυκτικό κλίμα για τους αμυνόμενους. Ο διοικητής του οχυρού, Λοχαγός Ζακυνθινός, συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε σωτηρία πια για το οχυρό και αποφάσισε την παράδοσή του. Προτού το κάνει, κατέστρεψε το τηλεφωνικό κέντρο και έκαψε τα απόρρητα έγγραφα για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών. Το Οχυρό Κελκαγιά ήταν το πρώτο στη «Γραμμή Μεταξά» που κατελήφθη. Συνολικά παραδόθηκαν στους Γερμανούς τέσσερις Έλληνες αξιωματικοί και 150 στρατιώτες. Ο Γερμανός διοικητής Ringel με έκπληξη αντίκρισε τη μικρή αυτή δύναμη που επάνδρωνε το οχυρό Κελκαγιά. Οι Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι μέσα στο οχυρό οι Γερμανοί βρήκαν 20 νεκρούς στρατιώτες, αριθμός που συμφωνεί με τις Ελληνικές πηγές.  


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Χάρτης με τις κινήσεις του γερμανικού στρατού εναντίον των Οχυρών Κελκαγιά και Αρπαλούκι το διάστημα 6-7 Απριλίου 1941. Στα δεξιά η κάτοψη του Οχυρού Κελκαγιά. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.