Πίσω στις ιστορίες

Το Οχυρό Εχίνος της Γραμμής Μεταξά στη Ξάνθη

Το Οχυρό Εχίνος της Γραμμής Μεταξά στη Ξάνθη

Το Οχυρό Εχίνος βρίσκεται σε λόφο νότια της κωμόπολης του Εχίνου Ξάνθης και είχε ως σκοπό την περιφρούρηση του δρόμου που οδηγούσε από τη μεγάλη πεδιάδα της Βουλγαρίας στο Θρακικό Πέλαγος. Αποτελείται από το κεντρικό οχυρό 'Ίσαυρος'' και τα μικρότερα οχυρά ''Αναρρωτήριο'', ''Αντλιοστάσιο'', ''Σ'' και ''Μ''.


Κατά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 δέχτηκε σφοδρή επίθεση. Η γερμανική επιχείρηση εναντίον του ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1941 με φάλαγγες μοτοσικλετιστών και φάλαγγα πεζικού. Στις 7 Απριλίου ακολούθησε μαζική επίθεση γερμανικού πεζικού, το οποίο όμως αποκρούστηκε. Το πρωί της 8ης Απριλίου, οι Γερμανοί επιτέθηκαν στο αμυντικό συγκρότημα ''Μ'', το οποίο και έπεσε. Τη νύχτα 8 προς 9 Απριλίου οι Γερμανοί κινήθηκαν εναντίον του συγκροτήματος του ‘’Αναρρωτηρίου’’ και διοχέτευσαν ασφυξιογόνα αέρια με αποτέλεσμα οι μισοί από τους υπερασπιστές του και να καταφύγουν στο κεντρικό συγκρότημα ''Ισαυρος''. 


Η ελληνική φρουρά είχε ξεμείνει πλέον από πυρομαχικά και τα μεσάνυχτα της 9ης Απριλίου ο διοικητής του οχυρού, Ταγματάρχης Χρήστος Δρακούσης, αποφάσισε την εγκατάλειψη του και τη συνέχιση του αγώνα από τη δυτική όχθη του Νέστου. Η φρουρά κατευθύνθηκε προς την Ξάνθη, η οποία όμως βρισκόταν ήδη υπό γερμανική κατοχή και έτσι μην έχοντας τρόπο διαφυγής οι υπερασπιστές του Οχυρού Εχίνος αναγκάστηκαν να παραδοθούν. Μετά το τέλος της μάχης, οι απώλειες των ελληνικών δυνάμεων ήταν δέκα άνδρες ενώ των Γερμανών υπερέβαιναν τους 300 νεκρούς και τους 1000 τραυματίες. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Έλληνας αιχμάλωτος περιστοιχισμένος από ομάδα Γερμανών κοντά στο Οχυρό Εχίνος, 7-9 Απριλίου 1941. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.