Πίσω στις ιστορίες

Το Οχυρό Περιθώρι της Γραμμής Μεταξά στη Δράμα

Το Οχυρό Περιθώρι της Γραμμής Μεταξά στη Δράμα

Το Οχυρό Περιθώρι αποτελεί αμυντικό συγκρότημα της Γραμμής Μεταξά στην περιοχή του Νευροκοπίου, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό του Περιθωρίου Δράμας. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1937-1940 και σκοπός του ήταν η απαγόρευση κινήσεων εχθρικών δυνάμεων προς την διάβαση της Κάτω Βροντού, σε συνδυασμό με τα γειτονικά οχυρά. Ο κύριος εξοπλισμός του αποτελούταν από 18 πυροβόλα, δύο όλμους και τρία αντιαρματικά των 37 χιλιοστών. Ιστορική αποτελεί η αντίσταση που επέδειξε η φρουρά του κατά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1941, στα πλαίσια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 


Οι Γερμανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεση τους στο οχυρό στις 6 Απριλίου 1941 και επιχείρησαν να το εκπορθήσουν χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό ανδρών με δυσανάλογες απώλειες. Το αποκορύφωμα της προσπάθειας τους συνέβη στις 7 Απριλίου, την δεύτερη μέρα της γερμανικής εισβολής, όταν ένας ολόκληρος γερμανικός λόχος κατάφερε να μπει μέσα στην στοά του οχυρού της διμοιρίας Δ. Επρόκειτο για τον 5ο Λόχο του 105 Συντάγματος της 72ης Μεραρχίας. Οι περισσότεροι από τους άνδρες του γερμανικού λόχου σκοτώθηκαν μέσα στο Περιθώρι και έξω από αυτό. Ο διοικητής του λόχου επίσης τραυματίστηκε σοβαρά μέσα στο Περιθώρι και πέθανε μέσα στο ιατρείο του οχυρού. Το Οχυρό Περιθώρι δεν καταλήφθηκε από τις γερμανικές δυνάμεις, αλλά παραδόθηκε στις 10 Απριλίου 1941 μετά από συνθηκολόγηση της Ελλάδας με τη Γερμανία, κατόπιν της κατάληψης της Θεσσαλονίκης. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Νεκροταφείο Γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Οχυρό Περιθώρι και ετάφησαν μετά τις 10 Απριλίου. Στην κορυφή του υψώματος στο βάθος διακρίνεται το Οχυρό Περιθώρι. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.