Πίσω στις ιστορίες

Το Οχυρό Λίσσε της Γραμμής Μεταξά στη Δράμα

Το Οχυρό Λίσσε της Γραμμής Μεταξά στη Δράμα

Το Οχυρό Λίσσε εντοπίζεται στο ομώνυμο ύψωμα σε υψόμετρο 771 μέτρων, στο νοτιοανατολικό τμήμα του οροπεδίου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Ανεγέρθηκε το διάστημα 1936-1940 και αποτελείται από δέκα υπόγεια συγκροτήματα, ενώ είναι επίσης και το μεγαλύτερο οχυρό της Γραμμής Μεταξά από τα έξι της Δράμας: Λίσσε, Μαλιάγκα, Περιθώρι, Παρταλούσκα, Ντάσαβλη και Πυραμιδοειδές. 


Κατά τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941, το Λίσσε αντιμετώπισε πλήθος εχθρικών στρατευμάτων, τα οποία έφτασαν έως και τον οικισμό Οχυρό Δράμας που βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του λόφου 731, χωρίς όμως να καταφέρουν να φτάσουν στο οχυρό. Τα πυροβόλα όπλα του Λίσσε και των γειτονικών οχυρών σταμάτησαν τα γερμανικά σχέδια για γρήγορη κάθοδο προς τη Δράμα και τις Σέρρες, ενώ το αντιαεροπορικό του οχυρού κατέρριψε ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο τύπου Dornier. Το Λίσσε, όπως και τα υπόλοιπα οχυρά του Κάτω Νευροκοπίου, παραδόθηκε στους Γερμανούς στις 10 Απριλίου 1941 και αφού η Θεσσαλονίκη είχε καταληφθεί από τον εχθρό και είχε υπογραφεί η συνθηκολόγηση της Ελλάδας με τη Γερμανία. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το Οχυρό Λίσσε στην κορυφή του ομώνυμου υψώματος στους πρόποδες του οποίου διακρίνεται το χωριό Οχυρό Δράμας, Απρίλιος 1941. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.