Πίσω στις ιστορίες

Το Οχυρό Ποποτλίβιτσα της Γραμμής Μεταξά στις Σέρρες

Το Οχυρό Ποποτλίβιτσα της Γραμμής Μεταξά στις Σέρρες

Το Οχυρό Ποποτλίβιτσα εδράζεται στο ομώνυμο ύψωμα του όρους Κερκίνη ή Μπέλες, σε υψόμετρο 1637 μέτρων και βορείως του Ακριτοχωρίου Σερρών. Αποτελούσε το δυτικό άκρο της Γραμμής Μεταξά στη Βόρεια Ελλάδα και μέχρι τον Απρίλιο του 1941 οπότε και πραγματοποιήθηκε η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα παρέμενε ατελές και έτσι η αμυντική ισχύς του ήταν αρκετά περιορισμένη. Αποτελούνταν από δύο περίκλειστα συγκροτήματα που διέθεταν τέσσερα έργα, από τα οποία τα δύο παρατηρητήρια και 2 απλές εξόδους. Το ανάπτυγμα των υπογείων καταφυγίων ήταν 270 μέτρα, το δε δίκτυο των υπογείων διαδρόμων θα είχε μήκος 520 μέτρα, σύμφωνα με το σχεδιασμό, εφ΄ όσον ολοκληρωνόταν η κατασκευή του.

 

Η γερμανική επίθεση εναντίον του οχυρού ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1941. Την επιχείρηση από πλευράς του Γερμανικού Στρατού ανέλαβαν το 1ο Τάγμα του 85ου Ορεινού Συντάγματος Κυνηγών και ο 2ος Λόχος του 95ου Ορεινού Τάγματος Μηχανικού. Οι συνεχείς επιθέσεις τους αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τη φρουρά του οχυρού. Η Γερμανική Μεραρχία αναγκάστηκε να διακόψει αυτήν την πρώτη επίθεση για να προετοιμάσει μία νέα. Παράλληλα, τα Ελληνικά τμήματα επιφανείας, από τα υψώματα Σουλτανίτσας, άρχισαν να αποχωρούν κατόπιν διαταγής και το οχυρό έμεινε μόνο του. Στις 7 Απριλίου 1941 το οχυρό απέκρουσε πάλι με επιτυχία τις συνεχείς επιθέσεις. Αργά το βράδυ οι Γερμανοί ανέβηκαν στο οχυρό από εξωτερικά τμήματα και ξεκίνησαν να καταστρέφουν τα αμυντικά του έργα. Στις 8 Απριλίου 1941 ο διοικητής του οχυρού, Λοχαγός Θελούνης, διέταξε την αναγκαστική παράδοση του, καθώς είχαν πλέον καταστραφεί όλα τα αμυντικά του έργα. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Ομάδα Γερμανών στρατιωτών μπροστά σε ένα ελληνικό πολυβολείο ή πυροβολείο του Υποτομέα Θύλακος, πιθανότατα του Oχυρού Ποποτλίβιτσα, Απρίλιος 1941. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.