Πίσω στις ιστορίες

Το Οχυρό Αρπαλούκι της Γραμμής Μεταξά στις Σέρρες

Το Οχυρό Αρπαλούκι της Γραμμής Μεταξά στις Σέρρες

Το Οχυρό Αρπαλούκι εντοπίζεται στο ομώνυμο ύψωμα του όρους Μπέλες (Κερκίνη), το οποίο βρίσκεται περίπου 2,5 χλμ. βορειοανατολικά του Οχυρού Ιστίμπεη και 8 χλμ. βορειοδυτικά του Νέου Πετριτσίου Σερρών. Κατασκευάστηκε το διάστημα 1937-1941 ως τμήμα της Γραμμής Μεταξά που κάλυπτε την ελληνοβουλγαρική μεθόριο, και αποτελούταν από δυο στεγανά συγκροτήματα, το Αρπαλούκι και τους Διδύμους. 


Κατά την εισβολή των γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, η φρουρά του οχυρού αριθμούσε τον Ταγματάρχη Δημήτριο Καραθάνου, 6 αξιωματικούς και 333 οπλίτες. Η επίθεση των Γερμανών εναντίον του ανατέθηκε στο τρίτο τάγμα του 100ου Ορεινού Συντάγματος Κυνηγών και ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της 6ης Απριλίου 1941 με βομβαρδισμό του οχυρού τόσο από αεροπλάνα όσο και από το πυροβολικό. Στις 7 Απριλίου 1941 ο σφοδρός βομβαρδισμός συνεχίστηκε με όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα. Παρά τα πυρά των αμυνομένων, οι Γερμανοί ανεβαίνουν στην επιφάνεια των Διδύμων και ρίχνουν αποπνικτικά αέρια στις στοές του συγκροτήματος, κάτι που τελικά θα οδηγήσει στην παράδοση των αμυνόμενων. 


Μετά την κατάληψη των Διδύμων οι Γερμανοί επιτίθενται στο συγκρότημα Αρπαλούκι από τρεις κατευθύνσεις. Στη διάρκεια της νύχτας, 7 προς 8 Απριλίου, η ελληνική φρουρά συγκεντρώνεται και κατεβαίνει προς τις γέφυρες του Στρυμόνα, τις οποίες βρίσκει κατεστραμμένες. Εκεί ξεκινάει τρίωρη σύγκρουση με τις γερμανικές δυνάμεις, μέχρι εξαντλήσεως των πυρομαχικών. Μετά την εξάντληση των πυρομαχικών, η φρουρά του οχυρού αναγκάζεται να παραδοθεί, εκτός από ένα μικρό τμήμα υπό αξιωματικό. Έτσι έληξε η μάχη του συγκροτήματος Αρπαλούκι. Ακριβή στοιχεία για τις γερμανικές απώλειες δεν έγιναν γνωστά, ενώ από τις ελληνικές δυνάμεις έπεσαν μαχόμενοι 47 οπλίτες. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Τέσσερις Έλληνες στρατιώτες της φρουράς του Οχυρού Αρπαλούκι μεταφέρουν το πτώμα συναδέλφου τους για ταφή, 8 Απριλίου 1941. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.