Πίσω στις ιστορίες

Το Οχυρό Ιστίμπεη της Γραμμής Μεταξά στις Σέρρες

Το Οχυρό Ιστίμπεη της Γραμμής Μεταξά στις Σέρρες

Το Oχυρό Ιστίμπεη βρίσκεται σε υψόμετρο 1.339 μέτρων στο όρος Κερκίνη ή Μπέλες και απέχει 16 χλμ. από το Νέο Πετρίτσι Σερρών και 250 περίπου μέτρα από την ελληνοβουλγαρική συνοριακή γραμμή. Aποτελούσε τμήμα του συγκροτήματος των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά στη Μακεδονία και το 1941 η δύναμη του ανερχόταν σε 10 αξιωματικούς και 300 οπλίτες. Διέθετε 30 επιφανειακά αμυντικά έργα και 2.297 μέτρα υπογείων στοών, που αποτελούσαν ένα στεγανό σύνολο. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. 


Το οχυρό και το ανθρώπινο δυναμικό του έμειναν στην ιστορία για τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο ελληνικό έδαφος στις 6 Απριλίου 1941. Αρχικά οι γερμανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο οχυρό μέσω του πυροβολικού, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του. Έπειτα και αφού σταμάτησε ο βομβαρδισμός αναπτύχθηκαν οι γερμανικές πεζές δυνάμεις, οι οποίες έφτασαν μέχρι το εσωτερικό του οχυρού αλλά αποκρούστηκαν από τους Έλληνες αμυνόμενους. Μέχρι το πρωί της 7ης Απριλίου 1941 όλα τα επιφανειακά αμυντικά έργα του οχυρού είχαν καταστραφεί. Οι επανειλημμένες απόπειρες των Γερμανών για κάθοδο εντός των στοών αποκρούστηκαν με βαριές απώλειες. Εντέλει οι γερμανικές δυνάμεις καταφέρνουν να φράξουν τα φατνώματα των πολυβολείων και των υπολοίπων έργων και να ρίξουν αποπνικτικά αέρια μέσα στο οχυρό αναγκάζοντας τον διοικητή του οχυρού. Ταγματάρχη Πικουλάκη Ξάνθο να διατάξει την παράδοσή του. Οι απώλειες κατά το διήμερο αγώνα των υπερασπιστών του οχυρού, ανήλθαν σε 15 νεκρούς και 50 τραυματίες. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Στρατιώτες της φρουράς του Οχυρού Ιστίμπεη μετά το τέλος της μάχης που έλαβε χώρα στις 6-7 Απριλίου 1941. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.