Πίσω στις ιστορίες

Ο Λοχίας Δημήτριος Ίτσιος (1906-1941)

Ο Λοχίας Δημήτριος Ίτσιος (1906-1941)

Ο Λοχίας Δημήτριος Ίτσιος ήταν έφεδρος υπαξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και ήρωας της μάχης της Ομορφοπλαγιάς. Κατά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, ο Ίτσιος διοικούσε μία διμοιρία πολυβόλων που αποτελούνταν από τα Π7 και Π8 πολυβολεία της Γραμμής Μεταξά στην Ομορφοπλαγιά Σερρών. Παρά την ολιγάριθμη ομάδα που διέθετε κατάφερε να καλύψει την υποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών και να καθυστερήσει τις γερμανικές δυνάμεις. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν σημαντικές καθώς έχασαν περίπου 200 άνδρες και έναν αντισυνταγματάρχη, τον Έμπελινγκ. Εντέλει οι Γερμανοί κατόρθωσαν να περικυκλώσουν το πυροβολείο Π8 στο οποίο αμυνόταν ο Ίτσιος μαζί με τους στρατιώτες Ζιώγα και Κοζάρτση, οι οποίοι αντιστάθηκαν μέχρι την εξάντληση των πυρομαχικών τους.  


Μετά την αναγκαστική παράδοση του πυροβολείου στους Γερμανούς στις 6 Απριλίου 1941, ο Γερμανός διοικητής είχε μία σύντομη στιχομυθία με τον Ίτσιο, και κατόπιν αναγνωρίζοντας πως αυτός ήταν ο επικεφαλής της σφοδρής αντίστασης του ελληνικού πολυβολείου, αποφάσισε την εκτέλεση του. Έβαλε τους άνδρες του να παρουσιάσουν όπλα και αμέσως μετά με το περίστροφο του τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Τους άλλους δύο Έλληνες στρατιώτες τους άφησε ελεύθερους και αυτοί διηγήθηκαν την ιστορία τους και τη θυσία του Ίτσιου. Μετά τον πόλεμο η σύζυγος του, Άννα, ανέσυρε τα οστά του και τον έθαψε στο χωριό τους που ήταν κάτω από το πολυβολείο, την Άνω Πορόια Σερρών. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Ο πρωταγωνιστής της μάχης της Ομορφοπλαγιάς (6 Απριλίου 1941), Λοχίας Δημήτριος Ίτσιος. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.