Πίσω στις ιστορίες

Το Μακεδονικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1915-1918)

Το Μακεδονικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1915-1918)

Το Μακεδονικό Μέτωπο ή Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε σύρραξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ξεκίνησε με την απόβαση της Συμμαχικής Στρατιάς της Ανατολής της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ/Entente) στη Θεσσαλονίκη, στις 5 Οκτωβρίου του 1915, με σκοπό την παροχή στρατιωτικής αρωγής προς τη Σερβία που βρισκόταν σε δυσμενή θέση εξαιτίας της τριπλής εισβολής της Γερμανίας, της Αυστρο-Ουγγαρίας, καθώς και της Βουλγαρίας που είχε μόλις προσχωρήσει στις Κεντρικές Δυνάμεις (Σεπτέμβριος του 1915). Οι ενισχύσεις από την πλευρά της Αντάντ καθυστέρησαν και έτσι δεν ήταν δυνατό να αποτραπεί η πτώση της Σερβίας στις Κεντρικές Δυνάμεις. Ταυτόχρονα η Συμμαχική εισβολή της Αντάντ και η Κατοχή της Βορείου Ελλάδας επιδείνωσε την εσωτερική πολιτική κρίση του Εθνικού Διχασμού μεταξύ του Ελευθέριου Βενιζέλου και του βασιλέα Κωνσταντίνου Α΄.


Το Μακεδονικό Μέτωπο σταθεροποιήθηκε και επεκτάθηκε από την ακτή της Αδριατικής στην Αλβανία μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα, με τους Γάλλους και τους Βρετανούς να συγκεντρώνουν τελικά μεγάλες δυνάμεις από τις συμμαχικές χώρες, Ιταλία και Ρωσία (μέχρι την ανακωχή των Μπολσεβίκων με τη Γερμανία το 1917), μα κυρίως από την Ελλάδα και τη Σερβία, ώστε να διασπάσουν τον Βουλγαρικό Στρατό, ο οποίος λάμβανε ενισχύσεις αντίστοιχα από τις υπόλοιπες Κεντρικές Δυνάμεις. Η πίεση των δυνάμεων της Αντάντ στο Μακεδονικό Μέτωπο οδήγησαν τα στρατεύματα των Κεντρικών Δυνάμεων αδιέξοδο, έχοντας ως αποτέλεσμα τη συνθηκολόγηση της Βουλγαρίας στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918. Τελικώς, η επικράτηση των Συμμάχων της Αντάντ στο Δυτικό Μέτωπο είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των Κεντρικών Δυνάμεων, με την της Οθωμανική Αυτοκρατορία να συνθηκολογεί στις 30 Οκτωβρίου, την Αυστρο-Ουγγαρία στις 4 Νοεμβρίου και τη Γερμανία στις 11 Νοεμβρίου του 1918. 

 

Εικονιζόμενη φωτογραφία: Καρτ-ποστάλ Έλληνα στρατιώτη στο Μακεδονικό Μέτωπο, 1918. ©Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.).