Πίσω στις ιστορίες

Το Φρούριο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο

Το Φρούριο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο

Το Φρούριο Παλαμήδι βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο Παλαμήδι του Ναυπλίου σε ύψος 216 μέτρων σε στρατηγικό σημείο για τον έλεγχο του Αργολικού κόλπου και ανατολικά της Ακροναυπλίας. Για πρώτη φορά οχυρώνεται το Παλαμήδι από τους Ενετούς κατά τη διάρκεια της Β΄ Ενετοκρατίας, το διάστημα 1711-1714. με ένα τέλειο σύστημα σύγχρονης οχύρωσης. Το Παλαμήδι αποτελεί ένα τυπικό φρούριο που ακολουθεί το προμαχωνικό σύστημα οχύρωσης, σε σχέδια των μηχανικών Giaxich και Lasalle. Το 1715, κατά την διάρκεια του τελευταίου Βενετοτουρκικού Πολέμου οι Οθωμανοί το κυρίευσαν αφού ανατίναξαν τμήμα του. Η κατοχή του φρουρίου από τους Οθωμανούς κράτησε μέχρι και το 1822, οπότε περιέρχεται στα χέρια των Ελλήνων κατά το δεύτερο έτος της Επανάστασης.   


Αρχιτεκτονικά το φρούριο αποτελείται από οκτώ προμαχώνες τριγυρισμένους με τείχη, ενώ διαθέτει επίσης μία ψηλή ανηφορική κλιμακωτή άνοδο ενισχυμένη με μικρές πολεμίστρες που οδηγεί στο εσωτερικό του από τη βορειοδυτική πλευρά του. Επιπλέον, μέσα στον προμαχώνα του ''Αγίου Ανδρέα'', βρίσκεται ναός αφιερωμένος στον άγιο, ο οποίος στεγάζεται με ημικυλινδρικό θόλο και εισχωρεί κατά το ανατολικό μισό μέρος μέσα σε μία από τις καμάρες που στηρίζουν τον περίπατο των τειχών. Το ελεύθερο μέρος του είναι δίκλιτο. Τέλος, σημαντικό μνημείο του φρουρίου αποτελεί και η φυλακή του Κολοκοτρώνη σε έναν από τους προμαχώνες, τον επονομαζόμενο ''Μιλτιάδη'', στην οποία το 1833 φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και αποφυλακίστηκε 11 μήνες μετά, έπειτα από χάρη του βασιλέως Όθωνα. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Άποψη της πόλης του Ναυπλίου με φόντο το Φρούριο του Παλαμηδίου το 1890. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.