Πίσω στις ιστορίες

Το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας

Το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας

Το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία βρίσκεται στα ανατολικά του Ιερού του Διός, έξω από τον ιερό περίβολο της Άλτεως. Ήταν η τοποθεσία διεξαγωγής πολλών από τα αθλητικά γεγονότα των Ολυμπιακών Αγώνων, προς τιμήν του θεού Διός, αλλά και των γυναικείων αγώνων των Ηραίων, προς τιμήν της θεάς Ήρας. Αρχικά, το αγώνισμα του σταδίου διεξαγόταν σε έναν απλό επίπεδο χώρο, χωρίς κανονικά πρανή, μετά τον οποίον κατασκευάστηκε το πρώτο στάδιο στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., γνωστό ως στάδιο Ι. Αργότερα, το στάδιο ΙΙ (τέλη 6ου αιώνα π.Χ.) και το στάδιο ΙΙΙ (αρχές 5ου αιώνα π.Χ.) κατασκευάστηκαν για να υποδεχθούν τον αυξανόμενο αριθμό θεατών και αθλητών και να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες για τη διεξαγωγή των αγώνων. Υπολογίζεται ότι το στάδιο χωρούσε περίπου 45.000 θεατές, ωστόσο δεν απέκτησε ποτέ λίθινα καθίσματα και οι θεατές κάθονταν κατά γης. Ελάχιστα λίθινα καθίσματα υπήρχαν μόνο για τους επισήμους, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια πιθανόν κατασκευάσθηκαν ξύλινα έδρανα στα πρανή (στάδιο IV-V) και έγιναν εργασίες συντήρησης. 


Το γήπεδο του σταδίου συνδέεται με τον ιερό χώρο μέσω μιας ιερής λίθινης θολωτής διόδου, μήκους 32 μ., η οποία ήταν μόνο για τους επίτροπους, τους αθλητές και τους ήρωες. Η λίθινη αυτή καμαροσκεπής στοά, αναφέρεται από κάποιους ως Κρύπτη, κατασκευάσθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. Το στάδιο ερευνήθηκε για πρώτη φορά στις παλαιές γερμανικές ανασκαφές, οπότε αποκαλύφθηκαν τα ακριβή όρια του στίβου, ενώ η πλήρης αποκάλυψη του μνημείου έγινε από τις νεότερες γερμανικές ανασκαφές, την περίοδο 1952-1966. Το 2004 το Στάδιο της Ολυμπίας ξαναγνώρισε την παλαιά του αίγλη, μετά από 1611 χρόνια, αφού φιλοξένησε το αγώνισμα της σφαιροβολίας ανδρών και γυναικών στο πλαίσιο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Η αψιδωτή είσοδος του Σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας το 1898. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.